Siirry sisältöön

Suosikit

Tässä valitsemasi suosikit.

Takaisin

Ajankohtaista

Kauppakeskus Sellolle LEED PLATINAA!

Sello saavutti toiminnan aikaisen LEED EB PLATINUM tason ympäristöluokituksen
Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena. Luokituksen saavuttamiseksi on tehostettu paitsi tilojen, myös toiminnan ympäristöystävällisyyttä.

”Sellon platinatason ympäristöluokitus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, sillä kyseessä on Euroopan ensimmäinen LEED EB PLATINUM -sertifioitu kauppakeskus. Platina on kaikkein korkein LEEDin taso. Maailmanlaajuisesti LEED EB PLATINUM -luokiteltuja rakennuksia on 224 kappaletta. Euroopassa LEED EB PLATINUM -luokituksen ansainneita kohteita on vain yhdeksän. Sello on ensimmäinen tuon statuksen saavuttanut kauppakeskus,” kertoo Tuomas Suur-Uski Green Building Partnersilta.

”Kauppakeskus Sellolle haettiin vuoden 2015 aikana LEED Existing Buildings: Operation & Maintenance -ympäristöluokitusta. LEED-ympäristöluokitusjärjestelmä on U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä. LEED EB: O&M on rakennuksen käyttövaiheen luokitustyökalu, joka mittaa kiinteistön energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä sekä kestävän kehityksen mukaista ylläpitoa. Sellolle on jo vuonna 2010 myönnetty Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena LEED EB GOLD -tason luokitus. LEED-sertifiointi on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen kohteelle
voi hakea uutta ympäristöluokitusta,” jatkaa Tuomas Suur-Uski.

Sertifiointiprosessin aikana ohjattiin kauppakeskuksen ylläpitoa ja toimintaa sekä toteutettiin LEED EB PLATINUM -luokitustasoon vaadittavia kehitystoimenpiteitä. Sellossa on jo vuosien ajan tehty mittavia ekotehokkaita toimenpiteitä, jotka LEED-luokituksen korkea taso todentaa. Esimerkkinä toimenpiteistä ovat mm. valaisimien korvaaminen laajasti energiatehokkailla led-valaisimilla ja ilmanvaihdon ohjaaminen tarpeen mukaan. Lisäksi esimerkiksi ulkoalueiden sulatusta ohjataan automaattisesti sääennusteiden perusteella. Viiden vuoden aikana kiinteistön lämmönkulutus on laskenut 20 % ja sähkönkulutus on pienentynyt 10 %. Sellossa on myös toteutettu koko kauppakeskuksen kattava vesitehokkuuden kehitysprojekti. Lisäksi siivous on Joutsen-merkitty.
Sellossa on ollut lähtökohtana alusta alkaen tarjota myös asiakkailleen kierrätyspalveluja ja ottaa vastaan laajasti erilaisia jätejakeita sekä mm. kodin pientekniikkaa (patterit, mustekasetit, loisteputket ym.).

Tiistaina 24.11. Sellossa alkaa tekstiilikierrätys -pilotti.  Sellon julkisen liikenteen yhteydet ovat huippuluokkaa, mikä niin ikään auttoi PLATINA-tason saavuttamisessa.
Sellossa toimivat palveluntuottajat ja liikkeet sekä niiden henkilökunta ovat vahvasti talkoissa mukana ja auttoivat omalla panoksellaan korkeimman tason luokituksen saavuttamisessa.

Projektin LEED-konsulttina ja ohjaajana toimi Green Building Partners Oy.

Lisätietoja:

  • Kauppakeskus Sello, Matti Karlsson, toimitusjohtaja p. 0500 456 782 matti.karlsson@sello.fi
  • Green Building Partners, Tuomas Suur-Uski, johtaja, liiketoiminnan kehitys p. 045 8718 768 tuomas.suur-uski@gbp.fi

Kauppakeskus Sello on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Sellossa on yli 170 liikettä ja palvelua. Kävijöitä Sellossa on vuosittain n. 23 miljoonaa ja kokonaismyynti vuodessa on n. 380 milj. euroa.

Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.

www.sello.fi