Siirry sisältöön

Suosikit

Tässä valitsemasi suosikit.

Takaisin

Ajankohtaista

Kauppakeskus Selloon rakennetaan älykäs aurinkoenergiajärjestelmä

Kauppakeskus Selloon rakennetaan älykäs energiajärjestelmä, jonka avulla energiaa voidaan tuottaa ja varastoida omaan käyttöön. Tavoitteena on saada energiankulutukseen säästöjä, joista myös Sellon yrittäjät hyötyvät.

Kevan osittain omistamassa kauppakeskus Sellossa päästään ensi vuoden loppuun mennessä nauttimaan itse tuotetusta energiasta. Kauppakeskukseen rakennettavassa energiajärjestelmässä on muun muassa 2000 omaa aurinkopaneelia, joiden avulla kiinteistö pystyy tuottamaan energiaa itse. Energia varastoidaan akustoon, josta sitä voidaan kuluttaa tarpeen mukaan. Akusto on Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettu akku.

Aurinkopaneelit ja akusto sijaitsevat Sellossa, mutta voimalaitos on virtuaalinen. Tämänkaltaisten järjestelmien avulla kauppakeskukset ja muut kiinteistöt voisivat tulevaisuudessa muodostaa kokonaisuuksia, jotka osallistuvat sähkömarkkinoille virtuaalivoimalaitosten avulla. Näin rakennukset voivat osallistua aktiivisesti Suomen sähköverkon taajuuden tasapainottamiseen.

Energiajärjestelmä on Siemens Osakeyhtiön Suomessa kehittämä ratkaisu. Projekti valmistuu syksyllä 2018.

– Järjestelmä auttaa varautumaan kysyntäpiikkeihin, joita tulevaisuudessa tulee esimerkiksi sähköautojen lataamisesta. Lisäksi tavoitteena on, että järjestelmän avulla energiankulutukseen saadaan näkyviä säästöjä, jotka realisoituvat erilaisina hyötyinä niin vuokralaisille, kiinteistön omistajille kuin yhteiskunnallekin, kertoo salkunhoitaja Petri Louhio Kevan kiinteistöyksiköstä.

Näillä näkymin vastaavaa järjestelmää ei ole näin laajassa mittakaavassa tulossa muihin Kevan omistamiin kiinteistöihin. Muissa kiinteistöissä on kuitenkin meneillään aurinkosähköhankkeita, ja kokonaan Kevan omistuksessa oleviin kiinteistöihin on tulossa tällä hetkellä yhteensä noin 3000 paneelia.

– Huolehdimme kiinteistöistämme ympäristöstrategian mukaisesti ja pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon ympäristöystävällistä uusiutuvaa energiaa.

Sellon omistavat Keva, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera. Keva omistaa Sellosta 49 prosenttia.

 

Lisätietoja:
Salkunhoitaja Petri Louhio, p. 040 868 0374

Kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen, p. 0400 330 322