Siirry sisältöön

Suosikit

Tässä valitsemasi suosikit.

Takaisin

Ajankohtaista

Tämän jutun sisäkuvat otti Aleksi Tikkala.

Aula-työkoti tuli Eirasta Sörnäisiin

Aula-työkodilla on upea lähes 90-vuotinen tarina, johon sen asiakkaat ja henkilöstö kirjoittavat tänäänkin uutta kappaletta.

Helsingissä toimiva Aula-työkoti tukee erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä itsenäiseen elämään heidän vartuttuaan aikuisiksi. Toiminta sai alkunsa 1930-luvulla Hakaniemen ja ympäristön työläiskaupunginosien kehitysvammaisten lasten vanhempien toimeliaisuudesta. Lasten kasvaessa vanhemmille heräsi huoli heidän tulevaisuudestaan ja mahdollisuuksistaan elämässä. Tämä sai joukon aktiivisia vanhempia muodostamaan yhdistyksen, jonka tarkoituksena oli tarjota kehitysvammaisille nuorille aikuisuuteen ja työelämään valmentavaa toimintaa ja hankkia heille toimeentulomahdollisuuksia. Myös valistustyö oli merkittävää, sillä kehitysvammaiset olivat vielä pitkään kovin vieras ja etäinen vähemmistöryhmä sekä yhteiskunnan päättäjille että ns. suurelle yleisölle.

1950-luvulle tultaessa Aula-työkoti löysi toimintaan sopivat tilat vuonna 1911 rakennetusta talosta Eiran Engelinaukiolla, jossa se edelleen toimii. Osoite on yhdistyksen työläistaustan huomioiden yllättävä, mutta sodanjälkeisessä, huutavasta asuntopulasta kärsivässä Helsingissä oli niukalti tiloja, jotka silloinen huoneenvuokralautakunta suostui vapauttamaan muuhun käyttöön. Talon sijaintia puolsi myös mahdollisuus hankkia varoja myymällä mattoja, korppuja, keksejä ja muuta työkodin tuotantoa eteläisten kaupunginosien varakkaalle väelle.

Toimivat tilat Sörnäisissä

Katutason avaran monitilan loppuhuipennuksena on työkodin oma lounasravintola opetuskeittiöineen. Industrial-henkisen tilan kiitetystä sisustusarkkitehtuurista vastasi Rune & Berg Design.

Talo Eirassa on tätä kirjoitettaessa isossa remontissa. Pääosa toiminnasta siirrettiin kevään ja kesän 2022 aikana Sörnäisten rantatie 31:een. Sörnäisten toimintayksikön yhteensä yli tuhannen neliön tilat ovat nelikerroksisen rakennuksen katutasossa ja ylimmässä kerroksessa. Katutason isossa yhtenäisessä monitilassa toimii mm. taide- ja käsityöpaja, jonka jatkeena on opetuskeittiö lounasravintoloineen ja kupeessa pieni myymäläsoppi. Valoisa yläkerta taas on omiaan maalaamiseen ja kuvataiteisiin. Myös perinteisiä opetus- ja ryhmätyötiloja on kummassakin kerroksessa.

”Keva räätälöi ja remontoi meille Sörnäisten toimipisteen, opetuskeittiön maksoimme luonnollisesti itse. Tilojen sosiaalinen ja fyysinen toimivuus ja otollinen sijainti ovat meillä jopa isommassa roolissa kuin tavallisella työpaikalla tai oppilaitoksessa, vaikka työkotikin on avoinna arkisin kello 8–16 välillä. Meillä tilojen käyttäjillä voi olla vaikka ääniherkkyyttä, alentunut näkökyky tai vaihtelevan tasoisia sosiaalisia rajoitteita”, kuvailee Aula-työkodin toiminnanjohtaja Nina Sohlberg-Ahlgren.

Nelikerroksinen Sörnäisten rantatie 31 on Vilhonvuorenkadun ja Pääskylänkadun välissä vastapäätä Suvilahden kulttuurikeskuksen Kattilahallia.

 

”Yhteistyö on sujunut tänne muutettuamme erinomaisesti. Kun jotain kiinteistöön liittyvää huolta ilmenee, tässä talossa kaikki hoidetaan nopeasti kuntoon. Ja mikä tärkeintä, talo on saavuttanut suuren suosion, sekä asiakkaidemme että henkilöstön keskuudessa. Kaikki tuntuvat viihtyvän täällä erinomaisesti, ja Sörnäisiin pääsee äärimmäisen kätevästi ratikalla, busseilla ja metrolla. Osa asiakkaistamme tarvitsee taksin, jota liikennettä varten meillä on ikioma rauhallinen sisäänkäynti takapihalla”, summaa Nina Sohlberg-Ahlgren.

Tutustu Aula-työkodin toimintaan