Siirry sisältöön

Suosikit

Tässä valitsemasi suosikit.

Ajankohtaista

Ympäristö

Uusi pikaraitiotie vie pian Kevan kohteisiin Espoossa ja Helsingissä

20.06.2023

Monipuoliset kulkuyhteydet auttavat Kevan vuokralaisia saavuttamaan ympäristötavoitteensa. Valmistuva Raide-Jokeri on vihreä valinta, jolla pääsee kesän 2023 jälkeen Kevan toimitiloihin.

Lue lisää

Mikä kulkee 25 kilometrin matkan kahden kaupungin välillä, varrellaan peräti viisi Kevan toimitilakohdetta ja on ensimmäinen laatuaan pääkaupunkiseudulla? Kyse on tietysti Raide-Jokerista.

Rakenteilla olevan pikaratikan reitti Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välillä avaa entistä monipuolisemmat ja sujuvammat kulkuyhteydet Kevan toimitiloihin Keilaranta 1:n ja Keilasatama 5:n Keilaniemessä, Leppävaaran Quartettoon sekä Valimoon ja Volttiin
Pitäjänmäellä.

Nykyisen runkobussilinjan 550 korvaava Raide-Jokeri on tervetullut lisä joukkoliikenneyhteyksiin, joka mahdollistaa kestävämmät matkaketjut yhä useammalle toimitilojen käyttäjälle. Yhden reitin varrella onnistuu vaikkapa pistäytyminen kauppakeskus Sellossa tai saumattomasti kulkuvälineestä toiseen vaihtaminen.

Toimitilojen saavutettavuus paranee ja matkat toimistolle sujuvat miellyttävästi sähköllä kulkevan ratikan kyydissä. Raide-Jokerin pysäkki löytyy kävelymatkan päässä kaikista viidestä kohteestamme, mutta lähimmäksi pääsee Quartetto – raitiovaunu pysähtyy kirjaimellisesti oven eteen.

Sujuvammille ja vihreämmille raiteille

Kevan tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä kiinteistöjen energiankäyttöä koskevien CO2-päästöjen osalta. Monipuoliset kulkuyhteydet ja mahdollisuus suosia kestäviä liikkumismuotoja auttavat Kevan asiakkaita ja vuokralaisia saavuttamaan omat ympäristötavoitteensa.

Viihtyvyys ei synny pelkästään kauniista ympäristöstä, vaan myös sen toimivuudesta. Arki soljuu omalla painollaan, kun voi jouhevasti siirtyä toimistolle, poiketa tauolla hoitamaan asioita tai kurvata kotimatkalla kirjastolle. Vihreämpiä valintoja on helpompi tehdä, kun vaihtoehtojen määrä kasvaa.

Jos kevätauringon pilkahtelu on tuonut mukanaan ajatuksen uusista toimitiloista, Raide-Jokerin varrelta löytyy valinnanvaraa merellisistä Keilaranta 1:stä ja Keilasatama 5:stä, Leppävaaran Quartettosta sekä Pitäjänmäen Valimosta ja Voltista.

Voit lukea lisää toimitilavuokrauksesta täältä: https://toimitilat.keva.fi/tietoa-keva-kiinteistoista/

Sulje

Tampereen yrityspuisto Kulma-Sarvis energiahankkeella kohti hiilineutraaliutta

02.06.2023

Keva jatkaa kiinteistöjensä hiilineutraaliusohjelman täytäntöönpanoa. Tampereella yrityspuisto Kulma-Sarvis toteuttaa suuren energiatehokkuus- ja energiankierrätyshankkeen, jonka tavoitteena on vähentää kaukolämmöstä aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä yli 90 %:lla.

Lue lisää

Tampereen Hatanpäällä sijaitsevan Kulma-Sarviksen yrityspuisto on monipuolinen kokonaisuus. Talon suurimpia vuokralaisia ovat Telia, Afry ja Elomatic-konserni. Lisäksi Kulma-Sarviksessa on kattavat aula- ja catering-palvelut ja runsaasti vuokralaisten käytössä olevia neuvottelu- ja edustustiloja. Talon ensimmäisessä kerroksessa toimii suosittu lounasravintola.

Energiatehokkuutta parannetaan monella tavalla

Hankkeessa kiinteistölle rakennetaan geoenergiakenttä hukkalämpöjen kausivarastointiin ja maalämmön hyödyntämiseen. Lisäksi kiinteistössä lisätään ja parannetaan lämmöntalteenottoja, uusitaan puhaltimia ja päivitetään energiatehokkaan ohjauksen mahdollistava automaatiojärjestelmä. Muutostyöt käynnistyivät toukokuun 2023 alussa.

Toimenpiteillä tavoitellaan yli 90 % energiansäästöä kaukolämmön kulutuksessa, mikä osaltaan laskee lämmityksen kasvihuonekaasupäästöjä, edistää Tampereen kaupungin ja Kevan kiinteistösijoitusten ilmastotavoitteiden toteutusta sekä pienentää Suomen maakaasun ja energiapuun tuontitarvetta.

Saavutettavat päästövähennykset vastaavat Ilmastopaneelin mukaan yli 120 suomalaisen asumisesta vuosittain aiheutuvia ilmastovaikutuksia (Lähde: Ilmastopaneeli.fi).

Ympäristöinvestoinnit Kevan kiinteistöihin jatkuvat

Kevan tavoitteena on saavuttaa sijoituskiinteistöissään energiankäytön hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

– Kulma-Sarviksen hanke on yksi tämän vuoden suurimmista Kevan sijoituskiinteistökantaan toteutettavista ympäristöinvestoinneista, ympäristöpäällikkö Tuomas Helin Kevan kiinteistösijoitusyksiköstä toteaa.

Hän korostaa tämänkaltaisilla ympäristöinvestoinneilla saavutettavien yhteiskunnallisten hyötyjen olevan hyvin tärkeitä Kevan kaltaisille pitkän aikavälin vastuita kantaville kiinteistösijoittajille.

Monen tahon yhteistyötä

Kulma-Sarviksen urakkahankkeen kilpailutuksen voitti Caverion Suomi Oy. Urakkasopimus allekirjoitettiin huhtikuussa ja tavoiteaikataulu urakan valmistumiselle on tammikuu 2024.

– Hienoa, että pääsemme syventämään yhteistyötämme myös tämän hankkeen myötä, kiinteistöjohtamisen liiketoimintajohtaja Laura Karotie Caverion Suomesta sanoo.

Caverion vastaa myös Kevan omistamien toimitilojen energiamanageroinnista. Keva hyödyntää energiamanagerointia energiatehokkuuden seurannassa ja kehittämisessä: siinä ulkopuolinen asiantuntija vastaa kokonaisvaltaisesti kiinteistön energianhallinnasta.

– Asiakkaidemme kestävän kehityksen tukeminen ja hiilikädenjäljen maksimointi ovat osa strategiaamme. Seuraamalla kiinteistöjä aktiivisesti pystymme valitsemaan parhaat toimenpiteet niiden energiatehokkuuden ylläpitämistä ja parantamista varten, Karotie toteaa, ja kertoo energiamanageerausta koskevan yhteistyön Kevan ja Caverionin kesken alkaneen jo vuonna 2016.

Lähes kaikkien Kevan omistamien kiinteistöjen energian- ja vedenkulutusta seurataan reaaliaikaisesti, jolloin poikkeamat voidaan löytää ja korjata nopeasti. Suurin osa toimitilakiinteistöstä on taloautomaation etäseurannan piirissä, mikä mahdollistaa kiinteistöjen energiankulutuksen säätämisen tarpeen mukaan.

– Energiamanagerointi on keskeinen osa kiinteistöjemme ylläpitoa.  Vastuullisuustavoitteidemme saavuttaminen ei olisi mahdollista ilman aktiivisten energiatehokkuuden ja talotekniikan asiantuntijoiden panosta kohteilla, Tuomas Helin korostaa.

Kiinnostuitko Kulma-Sarviksen tiloista?

Kulma-Sarvis on ollut viime vuodet täyteen vuokrattuna, mutta syksyllä tiloja on pitkästä aikaa vapautumassa markkinoille, kun eräälle nykyiselle vuokralaiselle remontoidaan entistä tehokkaammat tilat. Tarkemmat tiedot vapautuvista tiloista julkaistaan pian nettisivuillamme. Lisätietoja voit kysyä myös Kulma-Sarviksen asioista Kevalla vastaavalta Jaron Moilaselta, p. 040 759 9649.

Tutustu Kulma-Sarviksen kiinteistöön

Lisätiedot:

Keva, ympäristöpäällikkö Tuomas Helin, p. 040 827 8355
Kulma-Sarviksen toimistotilojen vuokraus/Keva, Jaron Moilanen, p. 040 759 9649
Kiinteistöosakeyhtiön toimitusjohtaja, Pirkanmaan Ammatti-Isännöinti Oy, Juha Toivanen, p. 044 047 5011
A-Insinöörit, suunnittelu ja rakennuttaminen, Joni Saaristenperä, p. 044 768 8275
Caverion Suomi Oy, Vesa Ketola, p. 050 571 3674

Katso Kevan toimitilat

Sulje

Hermian Farmi -yrityspuiston energiatehokkuushanke valmis

08.05.2023

Hermian Farmi -yrityspuiston kiinteistöön toteutettu energiatehokkuus- ja energiankierrätyshanke on valmistunut.

Lue lisää

Keva toteutti Hermian Farmi -yrityspuiston kiinteistöön Tampereen Hervannassa viime vuoden aikana laajan energiatehokkuus- ja energiankierrätyshankkeen. Tavoitteena on vähentää kaukolämmön kulutusta yli 70 prosentilla. Sujuvasti toteutetun hankkeen pääurakoitsijana toimi LVSA-työt toteuttanut talotekniikkayritys ARE.

Hanketta lähdettiin toteuttamaan muun muassa kiinteistön sisäisten hukkalämpöjen kierrätysjärjestelmän rakentamisella, maalämmön hyödyntämisellä, ilmanvaihdon energiatalouden parantamisella sekä talotekniikan modernisoinnilla. Hankkeen käyttöönotto toteutui helmikuussa.

– Onnistuimme selvästi kumppanivalinnoissamme, sillä yhteistyö kaikkien tahojen kesken on ollut erittäin toimivaa ja työt etenivät jouhevasti, talotekniikka-alan ja maailman myllerrysten keskelläkin. Tällaisilla ympäristöinvestoinneilla saavutettavat yhteiskunnalliset hyödyt ovat meille pitkän aikavälin vastuita kantaville kiinteistösijoittajille hyvin tärkeitä ja ajankohtaisia, Kevan kiinteistösijoitusten ympäristöpäällikkö Tuomas Helin sanoo.

ARE:n yksikönjohtaja Jaakko Toivanen kertoo yhteistyön sujuneen hankkeessa loistavasti alusta loppuun asti. ARE ja Keva ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, ja Hermian Farmin hankkeessa mukana olivat lisäksi kiinteistön hallinnoinnista vastaava PAMIS Oy, suunnittelusta vastannut Granlund Oy ja valvonnasta vastannut Sweco PM.

– Meillä oli hankkeessa selkeä yhteinen tahtotila etenemiselle, ja tähän sitoutuivat kaikki osapuolet tilaajasta asentajiin. Ongelmakohtiin saatiin ratkaisut nopeassa aikataulussa ja sitä kautta järjestelmän käyttöönotto oli poikkeuksellisen helppoa. Käytännössä mitään isompia ongelmia ei ollut ja saimme suunnitelmien mukaisen lopputuloksen, Toivanen kertoo.

Päästöjen vähentäminen tukee talossa toimivien Teknologian Tutkimuskeskus VTT:n, Etteplan Oyj:n ja muiden vuokralaisten ympäristötavoitteita. Ylimmässä kerroksessa on vielä muutamia tiloja vapaana vuokrattavaksi. Kevan vapaiden ja vapautuvien toimitilojen ajantasainen tilanne löytyy aina nettisivuiltamme https://toimitilat.keva.fi .

Lue lisää:
Hermian Farmi Tampereella parantaa energiatehokkuuttaan jättihankkeella – Keva
Farmi – Keva Toimitilat

Sulje

Varautumista ja vaikuttamista yhteistyössä

12.12.2022

Keva on sitoutunut mukaan valtakunnalliseen Astetta Alemmas -kampanjaan. Sen myötä toteutamme toimitilakohteissamme energiansäästötoimia talven pakkasjaksojen energiapulatilanteiden vaikutusten helpottamiseksi ja välttämiseksi.

Lue lisää

Viitisenkymmentä Kevan toimistovuokralaista osallistui webinaariin, jossa ympäristöpäällikkö Tuomas Helin kävi läpi tulevia toimenpiteitä ja varautumista sähkökatkoihin. WWF:n Mikko Kuiri puolestaan esitteli puheenvuorossaan WWF Green Officea energia- ja ympäristöasioiden hallinnan työkaluna. Kyseessä oli järjestyksessään toinen energia- ja ympäristöteemaan keskittynyt Kevan ja Kevan toimistovuokralaisten yhteinen info- ja keskustelutilaisuus ja vastaavia on luvassa jatkossakin.  

Ennakointia talven varalle 

Kevan toimitilojen energiansäästötoimissa on keskitytty ilmanvaihdon, lämpötilan ja valaistuksen ohjaamiseen.  

Sähkön riittävyys tulee olemaan suurin ongelma juuri kireimmillä pakkasilla, jolloin ulkoilma on kuivimmillaan. Toimistokohteiden ilmanvaihdon jousto on merkittävin toimi, jonka voimme toteuttaa tilojen käyttöä haittaamatta. Pakkasella on erityisen hyvä syy pienentää ilmanvaihtomääriä, jolloin vältetään sähkön kulutuspiikkejä, pienennetään merkittävästi lämpöhäviöitä ja lievitetään myös rutikuivan pakkasilman aiheuttamia tuntemuksia, Tuomas Helin kertoi. 

Lämpötilan ja valaistuksen säätelyssä myös vuokralaisilla on hänen mukaansa mahdollisuus vaikuttaa energian kulutukseen.  

– Kireiden pakkasjaksojen aikana voidaan toteuttaa lyhytkestoisia, merkittävämpiä sähkönkulutuksen leikkaustoimia. Ne toteutetaan valtakunnallisten sähköpulatilanteiden lieventämiseksi. Niiden kesto on arviolta 1-2 arkityöpäivää. 

Äärimmäisessä tilanteessa saatetaan joutua alueellisiin lyhytaikaisiin sähkönjakelun katkoksiin. Paikalliset jakeluverkkoyhtiöt pyrkivät informoimaan mahdollisista sähkökatkoista ennakkoon, mutta ennakoimattomat sähkökatkot ovat myös mahdollisia. 

Sähkökatkoihin ja -pulaan varautumiseksi Kevan kiinteistöissä on suunniteltu toimitiloihin liittyvä toimenpidepaketti, joka on ohjeistettu kiinteistöhuollolle.  

https://toimitilat.keva.fi/ajankohtaista/keva-osallistuu-astetta-alemmas-kampanjaan/ 

Työkalu energia- ja ympäristöjohtamiseen 

Webinaarissa WWF Suomen asiakkuuspäällikkö Mikko Kuiri kertoi, millaisia työkaluja ja tukea WWF tarjoaa toimistovuokralaisille oman organisaationsa energia- ja ympäristöjohtamiseen WWF Green Office -työkalulla. Tarkemmin WWF Green Officesta alle linkitetystä toukokuisesta uutisjutusta  

https://toimitilat.keva.fi/ajankohtaista/tyopaikoilla-monta-mahdollisuutta-ymparistotekoihin/ 

sekä www.greenoffice.fi  

 

Lisätietoja:  

Astetta Alemmas
72 tuntia – 72 tuntia

Sulje

Keva osallistuu Astetta alemmas -kampanjaan

07.10.2022

Keva osallistuu valtionhallinnon järjestämään Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan. Varautumis- ja toimenpidesuunnitelmat energiansäästöön ja sähkötehon hillintään on tehty, ja niitä toteutetaan Kevan toimitalossa Helsingin Kaisaniemessä sekä toimitila- ja vuokra-asuntokohteissa.

Lue lisää

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tämä on linjassa myös Kevan kiinteistöyksikön ympäristöstrategian kanssa.

– Keva on tehnyt jo vuosien ajan pitkäjänteisiä energiatehokkuustoimia kiinteistöissämme. Liityimme energiatehokkuussopimukseen vuonna 2016 ja tiukensimme myös energiansäästötavoitteitamme vuonna 2020 julkaistun ympäristöstrategian osana. Niiden myötä luodut toimintatavat ja yhteistyöverkostot ovat nyt apuna, kun tarvitaan poikkeuksellisen nopeita ja vaikuttavia toimia, ympäristöpäällikkö Tuomas Helin kiinteistösijoitusyksiköstä kertoo.

Kevan suorat kiinteistösijoitukset muodostuvat noin 130 kiinteistösijoituskohteesta, joiden vuokrattava pinta-ala oli vuoden 2021 päättyessä noin 970 000 m². Kiinteistöt sijaitsevat pääosin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa Suomessa.

Pitkäjänteisiä toimia energiatehokkuuden lisäämiseksi

Kevan toimitilakohteissa tarkennetaan ilmanvaihdon ja lämpötilan ohjausta. Sähkön riittävyys tulee olemaan suurin ongelma juuri kireimmillä pakkasilla, jolloin ulkoilma on kuivimmillaan.

– Toimistokohteiden ilmanvaihdon jousto on merkittävin toimi, jonka voimme toteuttaa tilojen käyttöä haittaamatta. Tällöin on erityisen hyvä syy pienentää ilmanvaihtomääriä, jolloin vältetään sähkön kulutuspiikkejä, pienennetään merkittävästi lämpöhäviöitä ja lievitetään myös rutikuivan pakkasilman aiheuttamia tuntemuksia, Helin sanoo.

– Myös valaistustasoihin ja sisälämpötila-asetuksiin tehdään tarvittavia, harkittuja muutoksia. Ohjeistamme myös siirtämään sähköautojen latauksia aivan muihin ajankohtiin kuin mahdollisiin sähkön niukkuuden hetkiin mm. arkiaamuisin.

Vuokra-asuntokohteissa vuokralaisten kanssa jatketaan vastikään käynnistynyttä Green homes -yhteistyötä.

Keva Kodit on ensimmäisten joukossa mukana Green homes -vastuullisuustoiminnassa. Tämä tarkoittaa, että Keva Kotien asukkaat saavat jatkossa säännöllisesti opastusta vaikuttaviin energiatekoihin asumisessa, tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä ja vuokranantajan tekemistä ilmastotoimista. Muun muassa LED-asennuksia jatketaan ja saunojen käyttöaikoja tarkennetaan. Myös asuntojen sisälämpötilojen älykästä ohjausta hyödynnetään entistä tarkemmin.

– Ammattimaisilla kiinteistötoimijoilla on mahdollisuudet toteuttaa älykkäitä lämmityksenohjauksen ratkaisuja asunnoissa. Ne mahdollistavat hallitut muutokset sisälämpötiloissa energiapulan edessä. Syksyn 2022 aikana asennutamme järjestelmät kuuteen kerrostalokohteeseen. Keva Kodeista 75 % on ohjauksen piirissä jo tulevan talven aikana. Asukkaan oma toiminta vaikuttaa luonnollisesti myös energiankulutukseen ja siinä viestinnällä sekä neuvonnalla on iso rooli, sanoo Helin.

Energiamanagerointi on osoittautunut hyväksi tavaksi varmistaa osaaminen ja resurssit kiinteistöjen energianhallinnan kehittämisessä. Energiamanagerilla on tyypillisesti hyvät yhteydet kohteille, jolloin esimerkiksi tulevan talven vaatimien lisätoimien toteutukseen on jo verkostot olemassa. Poikkeustoimet ovat näin helpompia toteuttaa.

Kevan toimitalossa vähennetään energiankulutusta

Kevan omassa toimitalossa toimenpiteet kohdistuvat kulutuksen optimointiin sekä energiankulutuksen vähentämiseen ilmanvaihdon, lämmön ja valaistuksen osalta. Lisäksi kaikkia kevalaisia kannustetaan huomioimaan omassa arjessaan, mitä toimia Astetta alemmas -kampanjan hengessä kukin voisi tehdä, jotta energiaa riittää kaikille.

Lämmitystä on vähennetty jo tähänkin asti viikonloppuisin ja tätä jatketaan edelleen. Myös työskentelyyn käytettävää valaistusta on säädelty toimistoaikojen mukaan. Keva-talon ulkovalaistus on kytketty pois päältä lukuun ottamatta katutasoa, joissa valaistusta tarvitaan turvallisen liikkumisen takaamiseksi.

Kaikissa toimenpiteissä huomioidaan, että tilojen terveellisyys ja turvallisuus eivät vaarannu.

***

Lue lisää:

Asumisen energiatalkoissa niin asukkaan kuin vuokranantajan toimilla on merkitystä
https://www.keva.fi/uutiset-ja-artikkelit/asumisen-energiatalkoissa-niin-asukkaan-kuin-vuokranantajan-toimilla-on-merkitysta/

Miten kiinteistöjen hiilijalanjälkeä nollataan käytännössä?
https://www.keva.fi/blogi-kirjoitukset/miten-kiinteistojen-hiilijalanjalkea-nollataan-kaytannossa/

Sulje

Kevan vastuullisuusraportti 2021 on julkaistu

02.06.2022

Olemme onnistuneet saavuttamaan välitavoitteemme hiilidioksidipäästöjen puolittamisesta asunto- ja toimitilakiinteistöissä odotettua nopeammin.

Lue lisää

Julkisen alan työeläkevakuuttaja Keva on julkaissut vastuullisuusraporttinsa vuodelta 2021. Siinä on koottuna keskeiset tunnusluvut kaikilta neljältä vastuullisuuden osa-alueelta: asiakastyöstä, sijoittamisesta, henkilöstöstä ja tavasta toimia.

Kevan vuokra-asuntojen ja toimitilojen osalta vastuullisuusohjelmassa on edetty hyvin: suorien kiinteistösijoitusten hiilineutraaliustavoitteessa etenemme odotettua ripeämpää tahtia.

– Olemme sitoutuneet Suomen ilmastotavoitteiden mukaisesti käyttämään sijoituskiinteistöissämme vain vähäpäästöisesti tuotettua energiaa, ja tavoitteenamme on nollata kiinteistöjen energiankäytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Vuodelle 2025 asetetun välitavoitteen hiilidioksidipäästöjen puolittamisesta saavutimme jo viime vuonna eli huomattavasti etuajassa, ympäristöpäällikkö Tuomas Helin Kevan kiinteistösijoitusyksiköstä toteaa.

– Työ jatkuu, ja tänäkin vuonna toteutamme useita hankkeita, joiden avulla etenemme kohti hiilineutraaliutta, Helin kertoo.

Lue lisää arjen ympäristöteoistamme Tuomaksen blogikirjoituksesta sekä vastuullisuusraportistamme!

Tuomas Helin: Miten kiinteistöjen hiilijalanjälkeä nollataan käytännössä?
Kevan vastuullisuuden tunnusluvut 2021

Sulje

Työpaikoilla monta mahdollisuutta ympäristötekoihin

25.05.2022

Oman hiilijalanjäljen pienentäminen on monella organisaatiolla ja työyhteisöllä ajankohtainen haaste. Keva järjesti aamukahviwebinaarin työpaikkojen ympäristövastuun kehittämisestä ja johtamisesta toimistojen vuokralaisilleen 20.5.2022 yhdessä WWF Suomen kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen ympäristöteemaan keskittynyt Kevan ja Kevan toimistovuokralaisten yhteinen info- ja keskustelutilaisuus ja vastaavia on luvassa jatkossakin.

Lue lisää

Työyhteisöjen ympäristövastuun johtamiseen keskittyneessä webinaarissa todettiin, että työpaikan ympäristövaikutusten pienentämisessä vauhtiin pääsee esimerkiksi hyödyntämällä valmiita malleja ja ohjelmia. WWF Green Office on ympäristöjärjestelmämalli, joka on käytössä Suomessa jo noin 200 organisaatiolla yli 450 toimipisteessä. Myös Keva on mukana WWF Suomen kehittämässä Green Officessa.

WWF on selvittänyt, mistä työpaikkojen ympäristövaikutukset syntyvät ja tiivistänyt ne 7 teemaan, joilla Green Office -ohjelmassa niihin pyritään vaikuttamaan. Teemat ovat:

  • kierrätys, lajittelu ja siivous
  • liikkuminen
  • ruoka
  • viestintä ja sitouttaminen
  • hankinnat
  • energia ja vesi
  • johtaminen.

Ohjelmassa näille teemoille listatut yhteensä yli 300 toimenpidettä, joilla vastataan myös yhteentoista YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen.

Kriteerit asettavat minimitason

Green Office -kriteereillä varmistetaan, että ympäristöjärjestelmän toiminta vastaa ulkopuolisen ja riippumattoman tahon asettamaa vähimmäistasoa: se saavutetaan täyttämällä vähintään 10 kriteeriä. Ohjelmaan liityttäessä suunnitellaan kriteerit täyttävät toimenpiteet. Kun kriteerit on täytetty ja ensimmäinen tarkastus läpäisty, organisaatiolle myönnetään sertifikaatti. Kriteerien tulee olla jatkuvasti täytetty ja niiden noudattaminen tarkastetaan kolmen vuoden välein.

Green Officeen sitoutunut organisaatio saa tuekseen WWF Suomen asiantuntijat ja palvelut, jotka varsinkin alkuvaiheessa auttavat löytämään monipuolisesti eri toimintavaihtoehtoja.

Keva tukee vuokralaisten omia ympäristötavoitteita

Kiinteistöjen energiankäyttö muodostaa noin 30 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, joten siellä on paljon mahdollisuuksia toimia. Keva on Suomen viidenneksi suurin kiinteistövuokraaja. Vuokranantajalla on energiankäyttöön ja ilmastoon liittyen tärkeä rooli, mutta myös vuokralaisilla oma roolinsa. Yhdessä ja erikseen teemme työtä ja saamme aikaan tuloksia.

Keva on myös mukana Green Officessa. Ympäristötyöstämme voit lukea esimerkiksi tuoreesta vastuullisuusraportistamme: https://www.keva.fi/contentassets/7d4287083afc4041a4c93f65d8244a2f/vastuullisuuden_tunnusluvut2021_web.pdf

Tarkemmin WWF Green Officesta: www.greenoffice.fi

Sulje

Hermian Farmi Tampereella parantaa energiatehokkuuttaan jättihankkeella

11.04.2022

Kevan omistama yrityspuisto Hermian Farmi toteuttaa suuren energiatehokkuus- ja energiankierrätyshankkeen vuoden 2022 aikana. Tavoitteena on vähentää kaukolämmön kulutusta yli 70 %:lla ja siten vähentää kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi.

Lue lisää

Tampereen Hervannassa sijaitsevan Farmin hankkeessa energiatehokkuutta parannetaan monella eri keinolla. Siinä mm. rakennetaan kiinteistön sisäisten hukkalämpöjen kierrätysjärjestelmä, laaja geoenergiakenttä hukkalämpöjen kausivarastointiin ja maalämmön hyödyntämiseen, parannetaan ilmanvaihdon energiataloutta sekä modernisoidaan muuta talotekniikkaa. Järjestelmän on suunnitellut Granlund Oy, hankkeen valvonnasta vastaa Sweco PM Oy ja urakan toteuttajaksi on valittu Are Oy.

Merkittävä ympäristöinvestointi

Investointi on yksi suurimmista Kevan sijoituskiinteistökantaan toteutettavista ympäristöinvestoinneista vuonna 2022, arvoltaan yli miljoona euroa. Urakkasopimus Are Oy:n kanssa solmittiin maaliskuussa 2022 ja tavoiteaikataulu urakan valmistumiselle on tammikuussa 2023. Hanke jatkaa uusiutuvan energian hyödyntämistä, sillä Hermian Farmiin toteutettiin aurinkopaneelijärjestelmä vuonna 2021.

– Haluamme Hermian Farmissa tarjota vuokralaisillemme hyvillä sijainneilla olevia toimitiloja, joissa kestävyysasiat on huomioitu ensiluokkaisella tavalla, Farmin manageri Juha Toivanen kuvailee.

Kevan tavoitteena on saavuttaa sijoituskiinteistöissään energiankäytön hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

– Hanke sisältää useita toimenpiteitä, jotka sekä pienentävät energiankulutusta että siirtävät käytettävien energialähteiden painopistettä uusiutuvien suuntaan, Kevan kiinteistösijoitusten ympäristöpäällikkö Tuomas Helin sanoo.

Kaukolämmön kulutuksen vähentäminen laskee lämmityksen kasvihuonekaasupäästöjä, edistää Tampereen kaupungin ja Kevan kiinteistösijoitusten ilmastotavoitteiden toteutusta sekä pienentää Suomen maakaasun ja energiapuun tuontitarvetta. Lämpöpumppujen tarvitsema sähköenergia katetaan Suomeen vuoden 2022 aikana rakentuvalla, uudella suomalaisella tuulisähkötuotannolla.

– Tällaisilla ympäristöinvestoinneilla saavutettavat yhteiskunnalliset hyödyt ovat meille pitkän aikavälin vastuita kantaville kiinteistösijoittajille hyvin tärkeitä ja juuri nyt erityisen ajankohtaisia, Tuomas Helin toteaa.

Hermian Farmin rakennukset ovat valmistuneet vuosina 1992-2006. Vuokralaisia on 14 aina pienyrityksistä pörssiyhtiöihin. Vuokrattavaa pinta-alaa on noin 18 000 m2.

Farmin ja Kevan muiden vapaiden ja vapautuvien toimitilojen ajantasainen tilanne löytyy osoitteesta https://toimitilat.keva.fi/

Lisätiedot:
Keva, ympäristöpäällikkö Tuomas Helin, p. 040 827 8355
Farmin toimistotilojen vuokraus/Keva, Jaron Moilanen, p. 040 759 9649
Kiinteistöosakeyhtiön toimitusjohtaja, Pirkanmaan Ammatti-Isännöinti Oy, Juha Toivanen, p. 044 047 5011
Granlund Oy, vastaava suunnittelija, Aleksi Vilkman, p. 040 720 8702
Are Oy, aluejohtaja Jaakko Toivanen, p. 040 300 5434

Sulje

Keva käyttää sijoituskiinteistöissään vain hiilineutraalia sähköä

15.04.2021

Keva ja norjalainen Statkraft ovat solmineet kymmenvuotisen sopimuksen, jolla Keva takaa hiilineutraalin sähköenergian saatavuuden kaikkiin asunto- ja toimitilakiinteistöihinsä.  Sopimuksella Keva jatkaa energiankäyttönsä hiilineutraaliustavoitteen edistämistä ja varmistaa ennustettavan hintaisen, kotimaisen uusiutuvan sähköenergian sijoituskiinteistöilleen.

Lue lisää

Sopimus osaltaan mahdollistaa uuden tuulivoiman rakentumista Pohjois-Pohjanmaalle ja samalla lisää Suomen omavaraisuutta uusiutuvilla energialähteillä tuotetussa sähkössä.

Uuden tuulipuiston on määrä valmistua Pohjois-Pohjanmaalle vuoden 2022 aikana. Keva on sitoutunut ostamaan tuulipuiston tuotannosta vuosina 2023-2032 osuuden, joka kattaa 70 prosenttia Kevan kiinteistöjen tämänhetkisestä sähköenergian tarpeesta.

Kyseessä on PPA-sopimus (Power Purchase Agreement), jossa Keva, Statkraft Energi As ja tuulipuistotoimija sopivat Kevan sijoituskiinteistöjen käyttämälle sähkölle kiinteän hinnan koko sopimusjaksolle. Näin siis Kevan vuokra-asiakkaat saavat varmuuden, että vuokratilojen käyttämä kiinteistösähkö on tuotettu Suomen 2035 ilmastotavoitteiden mukaisesti vähäpäästöisesti uusiutuvalla energialla.

Kevan kiinteistöjen käyttämä sähkö on ollut sataprosenttisesti uusiutuvilla tavoilla tuotettua vuodesta 2019 lähtien.

– Nyt allekirjoitetulla sopimuksella haluamme tukea uuden uusiutuvan sähköntuotannon rakentumista Suomeen, ei ainoastaan ostaa osuutta jo olemassa olevasta tuotannosta. Siksi keskeisenä sopimusehtona oli uuden sähköntuotannon rakentaminen Suomeen. Jatkamme tarvittaessa uusiutuvan energian alkuperätakuiden hankintaa, kasvatamme kiinteistökohtaisen sähköntuotannon määrää ja etsimme mahdollisuuksia uusille vastaaville PPA-sopimuksille, jotka synnyttävät uutta vähäpäästöistä energiantuotantoa Suomeen, ympäristöpäällikkö Tuomas Helin Kevan kiinteistösijoitusyksiköstä kertoo.

Aikataulussa kohti vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta

Keva on sitoutunut Suomen ilmastotavoitteiden mukaisesti tavoitteeseen käyttää sijoituskiinteistöissään ainoastaan vähäpäästöisesti tuotettua energiaa vuoteen 2030 mennessä.

Vuonna 2019 Keva liittyi kansainväliseen Net Zero Carbon Buildings -ohjelmaan. Sitoumuksen tavoitteena on, että kaikki Kevan omassa hallinnassa olevat kiinteistöt ovat energiankäytön osalta hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä.

– Samalla tavoittelemme energiankäytön tehostusta 20 prosentilla ja itse tuotetun energian 10 prosentin osuutta sijoituskiinteistöillämme vuoteen 2030 mennessä. Etenemme aikataulussa kohti näitä tavoitteita, Tuomas Helin sanoo.

Kevan kiinteistösijoitusten ympäristöstrategia 2020-2030 (PDF, 68kt)

 

 

Sulje

Vastuullisuustavoitteet Kevan sijoitustoiminnassa

20.11.2020

Vastuullisuusohjelmamme mukaan Kevan vastuullisuus toteutuu tekoina ja kehityksenä neljällä alueella: asiakkaat, henkilöstö, sijoitukset ja tapamme toimia.

Sijoitustoimintamme vastuullisuustavoitteet liittyvät olennaisesti ydintehtäväämme pitkäjänteisenä eläkesijoittajana.

Lue lisää

Sijoitustuotto pitkällä aikavälillä

Perustehtävämme on turvata julkisella alalla nyt ja tulevaisuudessa työskentelevien eläkkeet. Tämän vastuun kattamiseksi tarvitaan sijoitustuottoja. Kestävä taloudellinen kehitys on oleellinen tekijä pitkän tähtäimen tuottoja tavoiteltaessa.

Työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävät eläkemaksut eivät enää riitä kattamaan maksettavia eläkkeitä. Sijoitustuottojen merkitys eläketurvan rahoittamisessa kasvaa tulevina vuosina entisestään, vaikka tulevaisuudessakin työnantajien ja työntekijöiden eläkemaksujen osuus säilyy selvästi merkittävimpänä eläkkeiden rahoituslähteenä.

Eläkevastuut ulottuvat vuosikymmenien päähän, mikä toisaalta antaa samalla mahdollisuuden tarkastella tehtäviä sijoituspäätöksiä vastaavalla kärsivällisyydellä. ”Eläkesijoittajan kvartaali” – 25 vuotta – kuvastaa tätä hyvin.

Kevan sijoitustoiminta on onnistunut tehtävässään hyvin, olemme toimialan kärjessä pitkän aikavälin sijoitusten reaalituotoilla mitattuna.

Aktiivisen omistajuuden mekanismien parantaminen

Toinen tavoitteemme liittyy aktiivisuuteemme omistajana. Kevan omistajaohjauksen periaatteet päivitettiin vuoden 2019 lopussa Kevan hallituksessa ja ne mahdollistavat Kevalle aktiivisemman roolin osakkeenomistajana.

Arvostamme sijoituskohteita, joiden päätöksenteossa ja toiminnassa painottuu pitkäjänteisyys ja vastuullinen tapa toimia. Odotamme, että sijoituskohteenamme olevat yhtiöt kehittävät toimintaansa mahdollisten epäkohtien osalta.

Vaikutamme omistamiimme yrityksiin suoraan ja omaisuudenhoitajiemme kautta. Viime vuonna ulkoistetuilla omaisuudenhoitajillamme oli käynnissä yli 1 000 tavoitteellista vaikuttamisprosessia ja he osallistuivat globaalisti yli 2 000 yhtiökokoukseen. Tästä syntyy merkittävä muutosvoima vaikuttaa ympäristöasioihin sekä yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviin kysymyksiin.

Olemme viime vuosina myös lisänneet osallistumistamme erilaisiin yhteistyöaloitteisiin ja verkostoihin, jotka ovat kohdistuneet erityisesti ilmastonmuutokseen:

  • olemme liittyneet jäseneksi Euroopan suurimpaan ilmastonmuutoksen vastaiseen sijoittajien yhteenliittymään IIGCC:hen
  • osallistuneet G20-maiden johtajille tehtyyn vetoomukseen hillitä ilmastonmuutosta
  • osallistuneet projekteihin, joissa on edellytetty yrityksiltä ympäristöraportointia ja päästöjen pienentämistä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Kiinteistösijoitusten ympäristötavoitteet

Kolmas kokonaisuus sijoitustoimintamme vastuullisuustavoitteista liittyy suoriin kiinteistösijoituksiimme.

Saavutimme kiinteistösijoitusten edelliset ympäristötavoitteet etuajassa ja asetimme alkuvuodesta uudet, kunnianhimoiset tavoitteet, joiden mukaan kaikki Kevan omassa hallinnassa olevat kiinteistöt ovat energiankäytön osalta hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä.

Allekirjoitimme maaliskuussa kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen, jolla varmistetaan tavoitteeseen pääsemistä.

Marraskuun alussa liityimme Helsingin Ilmastokumppanit-verkostoon, joka on elinkeinoelämään yhteistyöhanke kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä on meille merkittävä sitoumus, koska liki 50 % Kevan sijoituskiinteistöjen energiankulutuksesta tapahtuu juuri Helsingin alueella.

Kevan kiinteistösijoitusten toimenpiteet ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ovat konkreettisia, olipa sitten kyse Sellon kauppakeskuksen virtuaalivoimalasta, Espoon Andante-toimistorakennuksen LEED Gold -tason ympäristösertifioinnista tai Tampereen Marriott-hotellista, joka oli ensimmäinen kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali uusi kiinteistö Suomessa.

Askeleita kohti hiilineutraaliutta otetaan osana uusien kohteiden suunnittelua ja vanhojen korjauksessa koko ajan.

Tutustu käytännön vastuullisuustekoihimme:


BLOGI 20.11.2020 Timo Kietäväinen

Vastuullisuustavoitteet Kevan sijoitustoiminnassa

Sulje

Kevan tavoite: hiilineutraaliksi kiinteistöjensä energiankäytön osalta vuoteen 2030 mennessä

11.03.2020

Keva on allekirjoittanut Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen, joka tähtää rakennusten hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä. Sitoumus on keskeinen työkalu Kevan suorien kiinteistöomistusten ympäristöstrategian tavoitteiden saavuttamisessa.

Lue lisää

Keva on päivittänyt omistamiensa kiinteistöjen ympäristöstrategiaa tämän vuoden alusta.

Tavoitteena on puolittaa kiinteistöjen energiankäytön hiilidioksidipäästöt vuoden 2025 loppuun mennessä ja olla hiilineutraali energiankäytön osalta vuoteen 2030 mennessä. Keva on allekirjoittanut kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen, jolla varmistetaan tavoitteeseen pääsemistä.

– Sitoumus keskittyy tuoreen ympäristöstrategiamme keskeiseen osa-alueeseen eli suorien kiinteistöomistusten energiankäytön ilmastovaikutusten nollaamiseen, Kevan kiinteistösijoitusjohtaja Carl-Henrik Roselius sanoo.

– Näin varmistamme keskittymisen olennaiseen ja saamme toteutettua kunnianhimoisen tavoitteemme myös taloudellisilla mittareilla kannattavasti, hän lisää. Pitkäaikaiselle eläkesijoittajalle tällainen menettely sopii oikein hyvin, hän muistuttaa.

Kevan kiinteistöjen ympäristöpäällikkö Tuomas Helinin mukaan tavoitteena on myös tehostaa kiinteistöjen energiankäyttöä viidenneksellä vuoden 2030 loppuun mennessä.

– Kiinteistöillä paikallisesti tuotetun uusiutuvan energian osuutta pyritään nostamaan 10 %:iin vuoden 2030 loppuun mennessä mm. aurinkopaneeli- ja lämpöpumppuinvestoinneilla. Ostosähkö on kiinteistöissämme ollut kokonaan uusiutuvaa jo vuodesta 2019 lähtien, hän kertoo.

Kaikissa 2020-luvulla käynnistyvissä rakennushankkeissa valmistuu energiankäytön osalta hiilineutraaleja rakennuksia ja ne ovat ympäristösertifioituja (LEED, BREEAM, RTS tai vastaava). Lisäksi 2020-2025 valmistuvista asunnoista vähintään 10 % on puurakenteisia.

Net Zero Carbon Buildings -sitoumus on vaikuttava tapa toimia
Nyt allekirjoitettu sitoumus on osa maailmanlaajuisen World Green Building Council (GBC)-verkoston toimintaa, jonka tavoitteena on vahvistaa rakennetun ympäristön kestävää kehitystä.

– Verkostolla on kiinteistösektorin vakuuttavin ymmärrys ja osaaminen kiinteistöjen hiilineutraaliuden edistämisessä ja kyky tunnistaa mikä on oleellista ja tehokasta ja mikä ei, Tuomas Helin sanoo.

Yksin Suomen GBC-verkostoon kuuluu noin 150 kiinteistö- ja energiasektorin keskeistä organisaatiota.

Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittaneet yritykset, kaupungit ja alueet tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä kaikissa kiinteistöissään. Sitoumuksen allekirjoittajat toimivat kirittäjinä koko alalle tukien sitä, että kaikki rakennukset globaalisti toimivat päästöttömästi vuoteen 2050 mennessä.

Sitoumuksen ovat Suomessa aiemmin allekirjoittaneet mm. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva ja Helsingin kaupunki.

– Hiilineutraaliin energiankäyttöön siirtyminen tulee olemaan yksi tämän vuosikymmenen merkittävimmistä ilmastoteoista, joita kiinteistöalalle voimme tehdä. On erittäin hienoa ja tärkeää, että Keva alan keskeisenä toimijana näyttää esimerkillään suuntaa. Toivomme mahdollisimman monen kiinteistöalalla tarttuvan tähän mahdollisuuteen, kertoo kehityspäällikkö Lauri Tähtinen Green Building Council Finlandista.

Kevan suoraan omistamien 133 kiinteistökohteen vuokrattava pinta-ala oli vuoden 2019 päättyessä noin 870 000 m². Niissä oli noin 4200 vuokrasopimusta, joista noin 3 400 asuntoja ja loput toimitiloja.

 

Lisätietoja:
kiinteistösijoitusjohtaja Carl-Henrik Roselius, p. 0500 417 997,
carl-henrik.roselius@keva.fi
ympäristöpäällikkö Tuomas Helin, p. 040 827 8355, tuomas.helin@keva.fi

Sulje

Tampereen Marriott on Kevan ensimmäinen valmistuessaan hiilineutraali rakennus

06.11.2019

Tampereelle on syntymässä Tampere-talon ja Marriott-hotellin muodostama energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli.

Lue lisää

Vuoden alussa avautuva hotelli Courtyard by Marriott Tampere City on ensimmäinen kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali uusi kiinteistö Suomessa. Se on samalla ensimmäinen Kevan omistama valmistuessaan hiilineutraali rakennus. Marriottin hanke on toteutettu yhteistyössä SRV:n kanssa, joka toimii kohteessa kokonaisvastuullisena urakoitsijana.

– Kevan tavoitteena on, että vuoden 2020 alusta kaikki uutena rakennettavat kiinteistömme ovat hiilineutraaleja, Kevan kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen kertoo.

Hotellin sähkö Tammerkoskesta ja kaukolämpö hakkeesta

Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut kokonaan uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen. Hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä.
Tampere-talo on kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus.

Uusiutuvan energian käyttäminen kiinteistöissä on keskeinen tekijä fossiilivapaan yhteiskunnan tavoittelussa.

Talon ja hotellin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitos-konsernin tekemät merkittävät investoinnit uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen energiantuotannossa ovat osaltaan mahdollistaneet kiinteistöjen hiilineutraalisuuden. Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta.

Tampere-hiilineutraali_kuvituskuva.jpg

Tampere-talo on ollut toimialallaan ympäristövastuullisuuden edelläkävijöitä yhtiön perustamisajoista lähtien. Talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992 ensimmäisenä kongressitalona maailmassa. Talon sähkö tulee Tammerkoskesta ja omasta aurinkovoimalasta sekä jäähdytys Näsijärvestä. Talosta tuli hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella.

– Vastuullisuus on kärkiteemoja ensi vuoden juhlavuodessamme, kun Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Muumipeikko 75 vuotta, Tampere Filharmonia 90 vuotta sekä hotelli avautuu, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tampere hiilineutraaliksi 2030

Eri laskelmien mukaan rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta, ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä. Rakennetun ympäristön päästöjen vähentäminen vaikuttaa olennaisesti siihen, että Suomesta voidaan tehdä hiilineutraali. Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta tukee kaupungin talousarvion osana oleva ilmastobudjetointi, joka otetaan Tampereella käyttöön ensimmäisenä kuntana koko Suomessa.

– Suurimmat päästölähteet ovat rakennusten lämmitys, liikenne ja sähkönkulutus. Muutos näissä vaikuttaa. Tampere-talon korttelin hiilineutraalisuus on yksi esimerkki, miten näitä voidaan toteuttaa käytännössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

 

Sulje

Keva paransi kiinteistöjensä energiatehokkuutta – säästöt yli puoli miljoonaa euroa vuodessa

28.03.2018

Keva säästi yli 550 000 euroa vuodessa vähentämällä kiinteistöjensä energian- ja vedenkulutusta tarkalla etäseurannalla ja laiteuusinnoilla.

Lue lisää

Energiatehokkuuden seuranta ja kehittäminen toi Kevalle säästöjä jo lyhyellä jaksolla. Syksyllä 2016 Caverionin energiamanageroinnin piiriin liitettiin 110 kiinteistöä, joiden pinta-ala on yhteensä noin 1,2 miljoonaa kerrosneliömetriä.

Näiden kiinteistöjen sähkönkulutus laski vuoden aikana 5,9, normitetun lämmönkulutuksen osalta 2,5 ja veden osalta 5,8 prosenttia. Euromääräisesti säästöt olivat yli 550 000 euroa vuodessa.

Säästöillä parannettiin suorien kiinteistösijoitusten ympäristövastuullisuutta ja vuokralaisten asumiskokemusta.

-Tavoitteenamme on vähentää energian kulutusta seitsemän prosenttia ja asuinrakennusten vedenkulutusta kymmenen prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Energiamanageroinnin ensimmäisen vuoden tulokset ja suunta ovat rohkaisevia, summaa Kevan kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen.

-Tunnistettu energiansäästöpotentiaali on lähes 17,5 GWh ja se ylittää asetetut tavoitteet yli 60 prosentilla. Laskennallisesti tästä on ensimmäisen vuoden aikana toteutettu noin 6,5 GWh, Suutarinen jatkaa.

Energiatehokkuutta on parannettu jatkuvalla energianseurannalla, jokaisen kiinteistön energiakartoituksella ja tehokkaalla rakennusten lämmitys-, vesijohto- sekä ilmanvaihtotekniikkajärjestelmien etävalvonnalla.

Kohteissa haetaan säästöjä laiteuusinnoilla ja ohjausmuutoksilla. Kulutusseurannalla puututaan poikkeamiin energiankäytössä ja etävalvonnalla varmistetaan talotekniikan oikeat säätöarvot ja asetukset.

Energiatehokkuutta ja ylläpitoa tuetaan rakentamalla mahdollisimman moneen kiinteistöön tietoturvallinen etäkäyttömahdollisuus.

Energiatehokkuutta kehitetään Kevan kiinteistöissä koko ajan. Tämän vuoden alussa valmistui vuokra-asuntokohteissa vedensäästöprojekti, jossa kaikkien talojen vesipisteet tarkistettiin ja säädettiin vesivirtaamat.

Kuluvan vuoden aikana on valmistumassa kolme aurinkosähkövoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 1 000 kWp.

-Kevan tavoitteet ympäristövastuullisuudessa ovat haastavia mutta realistisia. Digitaalisilla ratkaisuillamme olemme pystyneet tehostamaan kiinteistöjen ylläpitoa sekä parantamaan energiatehokkuutta ja näin auttamaan Kevaa pääsemään tavoitteisiinsa. Hyvän yhteistyön tuloksena on saavutettu merkittäviä säästöjä tinkimättä kuitenkaan kiinteistöjen käyttäjien hyvistä olosuhteista, Caverionin liiketoimintajohtaja Heikki Rostila sanoo.

 

Lisätiedot:

Keva
Petri Suutarinen, kiinteistöjohtaja, puh. 0400 330 322
Jari Toikka, rakennuttajapäällikkö, puh. 040 669 1012

Caverion
Heikki Rostila, liiketoimintajohtaja, puh. 050 390 0398

Caverion tuottaa kiinteistöjen, teollisuuden prosessien ja infrastruktuurin älykkäitä teknisiä ratkaisuja ja palveluita. Ainutlaatuinen palvelutarjontamme kattaa koko elinkaaren: suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon. Visiomme on olla asiakkaiden, työntekijöiden, kumppaneiden ja sijoittajien ykkösvalinta digitalisoituvissa ympäristöissä. Vuoden 2017 liikevaihtomme oli noin 2,3 miljardia euroa. Caverionilla on noin 16 000 työntekijää 12 toimintamaassa Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa. Caverionin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.caverion.fi Twitter: @CaverionSuomi

Sulje

Etelä-Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala Kauppakeskus Goodmanille

12.02.2018

Kauppakeskus Goodmanille Hämeenlinnaan rakennetaan kevään aikana 587 kWp:n aurinkovoimala. Goodmanille tuleva aurinkovoimala on yksi Suomen suurimmista. Voimalan toimittaa suomalainen Solnet Green Energy, joka on erikoistunut isojen aurinkovoimaloiden toimituksiin.

Lue lisää

Goodmanin katolle asennetaan lähes 2000 paneelia. Älykästä voimalaa optimoidaan paneelitasolla, jonka etuina ovat suurempi sähkön tuotanto sekä pienet elinkaarikustannukset.

– Alusta alkaen Goodmanissa on kiinnitetty huomiota ympäristöasioihin. Aurinkovoimala on jatkoa tälle kehitykselle ja nostaa Goodmanin kiinnostavuuden uudelle tasolle. Meillä on jo sähköautojen latauspisteitä ja keväästä alkaen myös yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista. Uskon sekä asiakkaidemme että kauppakeskuksessa toimivien yritysten ottavan aurinkopaneelit lämmöllä vastaan, kertoo kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro tyytyväisenä.

– Solnet Green Energy on toimittanut Kevalle aurinkovoimaloita muihinkin kohteisiin, joten oli luontevaa jatkaa yhteistyötä heidän kanssa. Aurinkosähkö on meille loistava investointi, sillä saamme tasaista ja ennustettavaa tuottoa. Investointi on myös konkreettinen osoitus ympäristövastuullisesta toiminnastamme, jatkaa Kauppakeskus Goodmanin omistavan Kevan Petri Louhio.

– Goodmanin katto on useassa eri tasossa ja varjostavia tekijöitä on runsaasti. Paneelitasolla optimoitu voimala on ainoa vaihtoehto tällaisissa kohteissa. Julkisissa kohteissa myös turvallisuus on olennaista. Solnetin voimalan palo- ja sähköturvaominaisuudet ovat markkinoiden parhaat, sanoo Solnetin Antti Tilamaa.

Lisätietoja:

Petri Louhio, kiinteistöyksikön salkunhoitaja Keva
puh. 040 868 0374, petri.louhio[at]keva.fi

Sulje

Kauppakeskus Selloon rakennetaan älykäs aurinkoenergiajärjestelmä

18.09.2017

Kauppakeskus Selloon rakennetaan älykäs energiajärjestelmä, jonka avulla energiaa voidaan tuottaa ja varastoida omaan käyttöön. Tavoitteena on saada energiankulutukseen säästöjä, joista myös Sellon yrittäjät hyötyvät.

Lue lisää

Kevan osittain omistamassa kauppakeskus Sellossa päästään ensi vuoden loppuun mennessä nauttimaan itse tuotetusta energiasta. Kauppakeskukseen rakennettavassa energiajärjestelmässä on muun muassa 2000 omaa aurinkopaneelia, joiden avulla kiinteistö pystyy tuottamaan energiaa itse. Energia varastoidaan akustoon, josta sitä voidaan kuluttaa tarpeen mukaan. Akusto on Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettu akku.

Aurinkopaneelit ja akusto sijaitsevat Sellossa, mutta voimalaitos on virtuaalinen. Tämänkaltaisten järjestelmien avulla kauppakeskukset ja muut kiinteistöt voisivat tulevaisuudessa muodostaa kokonaisuuksia, jotka osallistuvat sähkömarkkinoille virtuaalivoimalaitosten avulla. Näin rakennukset voivat osallistua aktiivisesti Suomen sähköverkon taajuuden tasapainottamiseen.

Energiajärjestelmä on Siemens Osakeyhtiön Suomessa kehittämä ratkaisu. Projekti valmistuu syksyllä 2018.

– Järjestelmä auttaa varautumaan kysyntäpiikkeihin, joita tulevaisuudessa tulee esimerkiksi sähköautojen lataamisesta. Lisäksi tavoitteena on, että järjestelmän avulla energiankulutukseen saadaan näkyviä säästöjä, jotka realisoituvat erilaisina hyötyinä niin vuokralaisille, kiinteistön omistajille kuin yhteiskunnallekin, kertoo salkunhoitaja Petri Louhio Kevan kiinteistöyksiköstä.

Näillä näkymin vastaavaa järjestelmää ei ole näin laajassa mittakaavassa tulossa muihin Kevan omistamiin kiinteistöihin. Muissa kiinteistöissä on kuitenkin meneillään aurinkosähköhankkeita, ja kokonaan Kevan omistuksessa oleviin kiinteistöihin on tulossa tällä hetkellä yhteensä noin 3000 paneelia.

– Huolehdimme kiinteistöistämme ympäristöstrategian mukaisesti ja pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon ympäristöystävällistä uusiutuvaa energiaa.

Sellon omistavat Keva, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera. Keva omistaa Sellosta 49 prosenttia.

 

Lisätietoja:
Salkunhoitaja Petri Louhio, p. 040 868 0374

Kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen, p. 0400 330 322

Sulje

Kevan kauppakeskuskiinteistöille huipputason ympäristösertifikaatit

01.02.2017

Kauppakeskukset Goodman ja Lielahtikeskus ovat saaneet arvostetun Breeam-ympäristösertifikaatin, jossa ne luokiteltiin excellent-tasolle ensimmäisinä kauppakeskuksina Suomessa. Molemmat kauppakeskuskiinteistöt ovat Kevan omistamia.

Lue lisää

Breeam-sertifoinnissa arvioidaan sekä rakennuksia että niiden ylläpitoa. Goodman ja Lielahtikeskus saivat molemmista osa-alueista excellent- eli erinomainen-arvion. Arvioinnissa otettiin huomioon muun muassa rakennusten tekniikka sekä ylläpidon ympäristöystävällisyys ja ekologinen tehokkuus. Sertifioinneista vastasi Green Building Partners Oy.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen kauppakeskus saavuttaa excellent-tason sekä rakennuksen että ylläpidon osalta. Excellent-taso tarkoittaa että kohde on parhaan 10 prosentin joukossa ja siellä noudatetaan parhaita toimintatapoja.

– Kauppakeskusten rakennusvaiheessa suunnittelun tavoitteena oli rakentamisen aikainen Breeam very good -taso. Hyvästä luokituksesta on uuden ja laadukkaan rakennuksen lisäksi kiittäminen muun muassa laadukasta kauppakeskuksen ympäristönäkökohtien huomiointia, hyvää teknistä ylläpitoa, laadukasta teknistä seurantaa ja energiamanagerointia, kertoo Kevan kiinteistöyksikön salkunhoitaja Petri Louhio tyytyväisenä.

Lisätietoja:

Petri Louhio
p. 040 868 0374
petri.louhio@keva.fi

Sulje

Energiamanagerointi-palvelun kehittäminen

19.08.2016

Keva julkaisi 1.1.2016 suorien kiinteistösijoitusten ympäristöstrategian. Yhtenä tärkeänä toimenpiteenä strategiassa asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi käynnistettiin keväällä Kevan suorien kiinteistösijoitusten Suomessa sijaitseville kiinteistö- ja asuntoyhtiöille (110 yhtiötä) energiamanagerointi-palvelun hankinta.

Lue lisää

Palvelun sisältö on kiinteistöalalla uusi, sijoittuen perinteisen hallinnollisen ja teknisen isännöinnin sekä projektikohtaisen teknisen konsultoinnin välimaastoon. Palvelun tavoitteiden ja sisällön määritteleminen tehtiin Kevan ja hankinnan konsulttina toimineen Green Building Partnersin kanssa. Lisäksi tehtäväsisällöstä käytiin vuoropuhelua potentiaalisten palveluntuottajien kanssa. Hankinnan aikana olikin mukava huomata, että tehtävään olisi ollut tarjolla useita hyviä, keskenään hiukan eri asioita painottavia toimijoita – toimialalla energiamanageroinnista on selvästikin muotoutumassa oma erikoisosa-alue. Palveluntuottajaksi valittiin Caverion Oyj. Caverion aloittaa työnsä 1.9.2016.

Energiamanageri tulee toimimaan pääosin kohdetasolla isännöitsijän kumppanina ja salkkutasolla Kevan energiavastaavan ja energiaryhmän tukena. Tehtävät jakaantuvat kolmeen pääryhmään: koko kiinteistömassan ja kiinteistötason tehtävät sekä rakennusautomaation etähallinta. Kevan määrittelemä tehtäväkenttä on laaja, sillä tehtäviin kuuluu koko kiinteistökannan energiankäytön kehittämisen lisäksi energiaohjelmien (VAETS ja TETS) hallinnointi, korjaus- ja investointitoiminnassa energiatehokkuuden huomioiminen sekä tukien ja avustusten seuraaminen ja hyödyntäminen. Kohdetasolla energiamanageri ylläpitää energiahankkeiden suunnitelmaa, tekee säännöllisiä kiinteistökierroksia sekä ohjaa huoltoa. Lisäksi tehtävänä on huolehtia osaltaan teknisten järjestelmien toiminnan ja kohteiden olosuhteiden varmistamisesta.

Kevan odotukset energiajohtamisen käytäntöjen kehittymiselle sekä todennettujen tulosten syntymiselle ovat korkealla.

Sulje

Keva parantaa kiinteistösijoitustensa ympäristövastuullisuutta seuraavan viiden vuoden aikana

12.01.2016

Ympäristönäkökulmien huomioiminen on olennainen osa vastuullista ja kustannustehokasta sijoitustoimintaa. Uuden ympäristöstrategian tavoitteena on vähentää muun muassa energian- ja vedenkulutusta.

Lue lisää

Kevan lähtökohtana vastuullisessa sijoittamisessa on huomioida taloudellisten kriteerien lisäksi myös kiinteistösijoituskohteiden ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen liittyvät asiat. Vuosille 2016–2020 asetettujen tavoitteiden avulla pyritään vähentämään Kevan suorien kiinteistösijoituskohteiden energiankulutusta 7 % ja vedenkulutusta 10 % vuoden 2014 tasosta.

Vihreän sähkön osuutta Kevan kiinteistöihin hankitusta sähköenergiasta on tarkoitus kasvattaa vähintään 15 prosenttiin. Myös toimitilojen sertifiointiin kiinnitetään huomiota. LEED- tai BREEAM-ympäristösertifiointia edellytetään kaikissa uusissa toimitilakohteissa, minkä lisäksi sertifioidaan merkittävimmät peruskorjattavat kohteet.

Tavoitteiden etenemistä seurataan tunnusluvuilla, joista tärkeimpiä ovat erilaiset energiatehokkuutta kuvaavat ominaiskulutusindikaattorit kiinteistötyyppien mukaan. Muihin toimenpiteisiin lukeutuvat mm. erilaiset ympäristöselvitykset, energiamanageerauksen kehittäminen ja kiinteistön käyttäjien osallistaminen ympäristötavoitteisiin.

Tutustu tarkemmin Kevan ympäristötavoitteisiin

Lisätietoja

Kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen, puh. 020 614 2493

 

Sulje

Kauppakeskus Sellolle LEED PLATINAA!

23.11.2015

Sello saavutti toiminnan aikaisen LEED EB PLATINUM tason ympäristöluokituksen
Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena. Luokituksen saavuttamiseksi on tehostettu paitsi tilojen, myös toiminnan ympäristöystävällisyyttä.

Lue lisää

”Sellon platinatason ympäristöluokitus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, sillä kyseessä on Euroopan ensimmäinen LEED EB PLATINUM -sertifioitu kauppakeskus. Platina on kaikkein korkein LEEDin taso. Maailmanlaajuisesti LEED EB PLATINUM -luokiteltuja rakennuksia on 224 kappaletta. Euroopassa LEED EB PLATINUM -luokituksen ansainneita kohteita on vain yhdeksän. Sello on ensimmäinen tuon statuksen saavuttanut kauppakeskus,” kertoo Tuomas Suur-Uski Green Building Partnersilta.

”Kauppakeskus Sellolle haettiin vuoden 2015 aikana LEED Existing Buildings: Operation & Maintenance -ympäristöluokitusta. LEED-ympäristöluokitusjärjestelmä on U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä. LEED EB: O&M on rakennuksen käyttövaiheen luokitustyökalu, joka mittaa kiinteistön energiatehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä sekä kestävän kehityksen mukaista ylläpitoa. Sellolle on jo vuonna 2010 myönnetty Euroopan ensimmäisenä kauppakeskuksena LEED EB GOLD -tason luokitus. LEED-sertifiointi on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen kohteelle
voi hakea uutta ympäristöluokitusta,” jatkaa Tuomas Suur-Uski.

Sertifiointiprosessin aikana ohjattiin kauppakeskuksen ylläpitoa ja toimintaa sekä toteutettiin LEED EB PLATINUM -luokitustasoon vaadittavia kehitystoimenpiteitä. Sellossa on jo vuosien ajan tehty mittavia ekotehokkaita toimenpiteitä, jotka LEED-luokituksen korkea taso todentaa. Esimerkkinä toimenpiteistä ovat mm. valaisimien korvaaminen laajasti energiatehokkailla led-valaisimilla ja ilmanvaihdon ohjaaminen tarpeen mukaan. Lisäksi esimerkiksi ulkoalueiden sulatusta ohjataan automaattisesti sääennusteiden perusteella. Viiden vuoden aikana kiinteistön lämmönkulutus on laskenut 20 % ja sähkönkulutus on pienentynyt 10 %. Sellossa on myös toteutettu koko kauppakeskuksen kattava vesitehokkuuden kehitysprojekti. Lisäksi siivous on Joutsen-merkitty.
Sellossa on ollut lähtökohtana alusta alkaen tarjota myös asiakkailleen kierrätyspalveluja ja ottaa vastaan laajasti erilaisia jätejakeita sekä mm. kodin pientekniikkaa (patterit, mustekasetit, loisteputket ym.).

Tiistaina 24.11. Sellossa alkaa tekstiilikierrätys -pilotti.  Sellon julkisen liikenteen yhteydet ovat huippuluokkaa, mikä niin ikään auttoi PLATINA-tason saavuttamisessa.
Sellossa toimivat palveluntuottajat ja liikkeet sekä niiden henkilökunta ovat vahvasti talkoissa mukana ja auttoivat omalla panoksellaan korkeimman tason luokituksen saavuttamisessa.

Projektin LEED-konsulttina ja ohjaajana toimi Green Building Partners Oy.

Lisätietoja:

  • Kauppakeskus Sello, Matti Karlsson, toimitusjohtaja p. 0500 456 782 matti.karlsson@sello.fi
  • Green Building Partners, Tuomas Suur-Uski, johtaja, liiketoiminnan kehitys p. 045 8718 768 tuomas.suur-uski@gbp.fi

Kauppakeskus Sello on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Sellossa on yli 170 liikettä ja palvelua. Kävijöitä Sellossa on vuosittain n. 23 miljoonaa ja kokonaismyynti vuodessa on n. 380 milj. euroa.

Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.

www.sello.fi

 

Sulje